Så väljer du rätt biltyp

Det är inte alltid lätt att välja vilken typ av bil man vill ha när det är dags att skaffa en ny. Det är lätt att råka välja med hjärtat istället för hjärnan och, inte minst med, plånboken. Även om det är din första bil eller bara ytterligare en bil i raden så är det alltid klokt att ställa sig själv ett par frågor innan man väljer ut vilken typ av bil att köpa.

Välj rätt bilmodell
 • Vad har jag för behov?
 • Vad har jag råd med?
 • Vad har jag för andra önskemål?

Vad har jag för behov?

Det här är kanske den viktigaste frågan som många glömmer att ställa sig själva. Gör en lista på varför du behöver en bil. Några av de frågorna kan till exempel vara:

 • Hur många ska få plats? Hur många vuxna och hur många barn?
 • Ska jag dra en husvagn eller båtsläp? Klarar bilen det? Finns det dragkrok?
 • Vad ska den användas till i dagligt bruk? Pendling till jobbet eller för att köra barnen till hockeyträning?
 • I vilken sorts trafik ska den köras? Mest stadskörning eller längre sträckor?
 • Hur länge vill jag att den ska hålla? När är jag redo att byta bil igen? 

Med hjälp av ett par ganska enkla frågor så kan du få en lite bättre bild av dina behov. Skriv en lista med ett antal frågor liknande de ovan och fundera på dina svar. Du kan även diskutera svaren med en partner eller en vän. Ta även med i beräkningen om och hur dina behov kommer att förändras inom en snar framtid. Det är inte alltid lätt att veta om det kommer tillökning i familjen eller om jobbsituationen kommer att ändras om ett par år. Dock kan det ändå löna sig att ta en funderare på hur situationen eventuellt ser ut om ett par år och inte bara för tillfället.

Vad har jag råd med?

Den andra viktiga frågan och kanske den mest avgörande för många. Även när det gäller denna fråga är det bra att göra en lista på punkter som man bör tänka på. Några av dessa punkter kan vara:

 • Bensinkostnad: Hur mycket drar den per mil i den trafik jag tänkt använda den mest?
 • Skatt och försäkring: Här kan det skilja sig oväntat mycket mellan tillverkare och årsmodeller. Räkna med hur länge du tror att du ska behålla bilen och räkna ut vad bilen kan tänkas kosta i totala fasta kostnader under ditt ägarskap. Det kanske blir billigare i längden att köpa den lite dyrare bilen.
 • Eventuella reparationer: Det här är givetvis svårt att svara på i förväg, men det kan löna sig att göra lite research innan man ger sig in i ett köp. Det finns mycket information att hämta på internet. Vissa modeller är ökända för att behöva mer reparation än andra. En annan aspekt att tänka på är hur lätt det är att få just det bilmärket reparerad på orten där du bor. Det kan visa sig vara svårare än vad man tror ibland. Kolla upp vad det finns för firmor i ditt närområde och vad de kan erbjuda.
 • Priset: Det är såklart det mest avgörande. Även om man så väldigt gärna vill ha just sin drömbil så kanske helt enkelt inte pengarna räcker till. Vad som är bra att tänka på här är vad du kan tänka dig att få ut när du väl säljer bilen igen. Det är en stor skillnad i värdeminskning mellan olika tillverkare och modeller.

Se vår artikel om att slå upp biluppgifter, där skriver vi om Bilsvar och hur den tjänsten kan hjälpa dig att välja en bil för din budget!

Vad har jag för andra önskemål?

När du väl kommit fram till vad du faktiskt behöver och vad du har råd med så är det bra att även ta sig en funderare på vad annat man önskar av sin framtida bil. Ska det vara en bil som är bra för miljön? Ska det finnas ett bra ljudsystem? AC för de där bilsemestrarna i Sydeuropa eller iPad-hållare i baksätet så att ungarna inte bryr sig om värmen för att AC inte var viktigt?

Här är det bäst att tänka fritt för att komma på de önskemål som kanske inte är självklara, men som, om man letar noggrant, faktiskt kan följa med på köpet bara man vet om dem innan. Det är bra att ha några punkter till på listan, som inte är nödvändiga för det dagliga bruket av bilen, men som kan vara trevliga att ha. Dessa punkter kan hjälpa dig göra det slutgiltiga beslutet. 

Att göra valet

När du väl gjort listan och svarat på alla frågor är det dags att börja titta. Med hjälp av den kan du smalna av lite i vad du letar efter utan att drunkna i det enorma utbudet. Välj ut ett par modeller som du tycker har det du behöver och gör en noggrann jämförelse mellan dem tills du bestämt dig. Börja först efter det att leta efter annonser. På så sätt har du med hjälp av hjärnan och plånboken gjort ett val innan hjärtat hinner göra det åt dig.