Köpa begagnad Elbil

I takt med att elbilar blir allt vanligare blir det också vanligare med elbilar på begagnatmarknaden. Men vad behöver man tänka på när man ska köpa en begagnad elbil? Vad skiljer mot att köpa en fossilbil? Får jag göra några avdrag? Hur mår batteriet? Dessa är bara några av de frågor vi försöker besvara i denna artikel.

Batteriet i elbilen – vad behöver jag kolla upp?

Vad finns det för garantier på batteriet? Batteriet är oftast den dyraste komponenten i en elbil och därför är skicket på detta av yttersta vikt. Normalt sett är garantitiden 5 till 10 år från tillverkaren. Tidigt hade man farhågor om att batterierna skulle bli dåliga fort, men det har visat sig att batterierna generellt håller bra – och förväntas att hålla hela bilens livslängd ut, även om kapaciteten kan försämras något efter hand.

I vissa elbilsmodeller går att kontrollera bilens skick direkt i dess infotainmentsystem, kolla upp om det går med just den elbilen du är intresserad utav.

Vad bör jag tänka på med elbilar?

Förutom elbilens funktioner, utseende och komfort bör du även vara noga med att elbilen är rätt för dig och dina vanor. Hur viktigt är räckvidden för dig? Har du möjlighet att ladda hemma eller på din destination (arbetet?). Vill du inte behöva ladda varje dag bör du noga räkna ihop din dagliga användning och se till att din elbil är dimensionerad för att klara av denna sträcka. Tänk på att uppgiven räckvidd ofta är drömsiffror efter optimala förutsättningar; på vintern minskar ofta räckvidden betydligt (beroende på kall/varm-garage och/eller förvärmning, effektivitet osv), räkna med 30% minskad räckvidd en kall dag och med friktions/dubbdäck jämfört med sommarförbrukningen. Dessutom rekommenderar de flesta tillverkare att du inte ska ladda batteriet till 100% varje dag.

Får jag klimatbonus/miljöbonus på en begagnad elbil?

Nej, generellt inte. Klimatbonusen tillfallar den som köpt och ägt bilen under de första 6 månaderna. Men det betyder inte att du går miste om en massa pengar – istället kommer bilen på andrahandsmarknaden få ett betydligt lägre värde än om klimatbonusen inte hade funnits. Fördelen med att köpa en begagnad elbil är såklart att du inte behöver ligga ute med de pengar som du senare skulle fått tillbaka som en klimatbonus.

Uppdatering!

Klimatbonusen för elbilar är numera slopat. Från och med den 9:e november 2023 betalas inte längre några klimatbonusar för elbilar ut längre.