Privatleasing av begagnad bil

Att privatleasa en begagnad bil har tills för ett par år sedan inte varit så vanligt, det har främst handlat om helt nya bilar när det varit tal om privatleasing. Det har funnits mindre aktörer som erbjudit privatleasing av begagnade bilar men nu har allt fler hoppat på tåget. Förutom till exempel KVDbil och Autolease så har även flera större bilmärken börjat erbjuda privatleasing av begagnade bilar, däribland Volkswagen.

Det är ofta bilar som redan har varit företagsleasade och som vanligtvis då är cirka 3 år gamla (vanlig leasingtid vid företagsleasing). Ofta innebär det att bilarna har kört en hel del, men de är fortfarande ganska nya och de har varit servade regelbundet enligt leasingavtalet.

Flexibel leasingtid

Till skillnad mot företagsleasing som nästan alltid är 36 månader (3 år) så är privatleasing av begagnade bilar lite mer flexibel. Du kan ofta leasa på 1, 2 eller 3 år. Som brukligt varierar leasingskostnaden beroende på hur mycket du kör bilen, du kan ofta välja mellan olika körsträckor, från 1000 mil och uppåt per år och därmed få en anpassad månadskostnad på leasingavtalet.

Driftkostnader vid privatleasing?

När det gäller privatleasing av en begagnad bil ingår inte driftkostnader; du får alltså stå för servicekostnader, däckbyte/däckinköp, löpande reparationer och så vidare.

När du lämnar tillbaka bilen efter leasingperiodens slut så förväntas du ha servat och skött om bilen, har du inte gjort detta eller är det onormalt mycket slitage kommer du att debiteras för detta.

Skillnad på leasing av ny och begagnad bil

Något man bör ta i beaktning är att driftkostnader på en begagnad bil kan vara betydligt högre än på en ny bil. På en ny bil ingår ofta garantier som gäller under leasingtiden och kostnaderna blir ofta väldigt låga. Med en begagnad bil blir kostnaderna mer oförutsägbara.

Det är alltså lika viktigt att du undersöker bilen innan du skriver på för en privatleasing som när du skulle göra ett privatköp. Har bilen inte gått så långt är det såklart en mindre risk för dyra service och reparationer än för en bil som redan har gått låt säga 10 000 mil på 3 år.

Tänk på detta

  1. Välj en pålitlig återförsäljare: Liksom att köpa en begagnad bil, kommer du att vilja undersöka återförsäljarens rykte och pålitlighet innan du tecknar ett leasingavtal för en begagnad bil.
  2. Avtalets Längd: Leasingkontrakt för begagnade bilar kan vara kortare än för nya bilar, ofta 24 eller 36 månader.
  3. Kilometergräns: Precis som med leasing av nya bilar kommer du att ha en årlig körsträcka tillgänglig. Om du överskrider detta kommer du att debiteras för extra mil.
  4. Månadsavgifter: Dina månatliga avgifter kommer att beräknas baserat på bilens ålder, miltal och värde i slutet av leasingperioden.
  5. Service och reparationer: Normalt är kostnaden för vanlig service och underhåll inkluderade i privatleasingavtalet. Bilens skick granskas när avtalet startar och slutar. Om bilen har skador som överstiger normalt slitage kan du bli debiterad för dessa.
  1. Fordonsförsäkring: Du kommer att vara ansvarig för att försäkra bilen. Vissa återförsäljare kan inkludera försäkring i leasingavtalet, men inte alla.
  2. Återlämnande av bilen: I slutet av kontraktet kommer du att returnera bilen till återförsäljaren. Om du bestämmer dig för att du vill ha bilen kan du ofta köpa bilen vid leasingperiodens slut för ett visst pris.