Fråga på annat fordon – vem äger bilen?

Det finns många anledningar att söka upp ägare eller uppgifter på en bil baserat på dess registreringsnummer. 
Det är hos Transportstyrelsen man kan göra uppslag på ägare av fordonet men det finns många andra tjänster för dig som vill veta mer om bilen, till exempel historiska ägare, specifikationer, färg, utrustning med mera.

Kan jag se vem som äger fordonet?

Om det ägs av ett företag kan du direkt vid uppslag hos Transportstyrelsen se vilket företag det är. Är det däremot en privatperson så syns inte uppgifterna vid ett första uppslag på grund av GDPR-bestämmelser. 

Det finns två sätt att ändå slå upp vilken privatperson som äger fordonet; 

  • SMS-tjänsten “Vem äger fordonet?” från Transportstyrelsen. Du skickar helt enkelt registreringsnumret till nummer 72503 och får ett svars-SMS med information om ägaren. Det kostar dock 3 kronor per skickat SMS plus eventuella avgifter från teleoperatören. 
  • Beställ ägaruppgifter via e-post. Detta gör du efter du har slagit upp fordonet hos Transportstyrelsen. Det krävs att du loggar in med BankID för att kunna använda den här tjänsten. Det är kostnadsfritt att göra ett registerutdrag till e-post. 

Uppgifterna du får via SMS-tjänsten är lite mer sparsmakade än de du får via mailtjänsten. Men de är fullt dugliga om du bara snabbt är ute efter att se vem som äger ett visst fordon. 

Så här kan ett SMS se ut (exempel från Transportstyrelsen webbsajt), inom parantes vad de olika förkortningarna betyder:


MLB318, PB (Registreringsnummer, Typ av bil; PB = Personbil)
VOLVO V70 2.4, (Fabrikat och modell)
VIT, 2007, ITRAFIK, 050130, LEASING (Färg, Fordonsår, Fordonsstatus, Speciella förhållande (Leasing, Kreditköp, Stulet, Hyrbil & Utryckning)

KARL KARLSSON (Ägarens namn)

ÖREBRO (Ägarens postort)


Ett mailutdrag innehåller samma information som i SMS men mer detaljerad information om ägaren med adress och postnummer till ägaren. Även tidigare ägare med adress är med i rapporten. 

Du kan också se vad skatteförhållandet är; årsskatten, vad man får återbetalt om man avställer bilen nu samt när den senaste godkända besiktningen var och när nästa besiktning ska ske. Finns det en mätarställning från besiktningen står den också med här. 

Hur lång tid tar det innan man får registerutdraget?

Det går snabbt! När vi testade att få ett utdrag via mail senast så kom det mer eller mindre direkt. Använder du SMS-tjänsten får du också svar direkt. Då du slipper logga in med BankID och besöka en webbsida med SMS-tjänsten kan detta kanske gå något snabbare, lite beroende på vilken situation du är i för tillfället.