Att sälja en begagnad bil

Känslan när man har köpt sin allra första bil är något utöver det vanliga. Blandningen av frihet, lycka och ett nytt ansvar sköljer över en. Men starkast av dessa tre är nog helt klart lyckan. Man har tagit körkortet, en milstolpe i livet. Nu när man har sin allra första bil så har man nått nästa milstolpe. Friheten att nu kunna ta sig överallt utan sina föräldrar eller lokaltrafiken. Det är i alla fall så det känns.

Men till slut så kommer dagen då man måste sälja bilen. Oavsett om det är den första bilen som man ska sälja eller kanske den tionde så är det alltid ett viktigt beslut. Man vill få tillbaka så mycket av pengarna som man la ut för den som möjligt. Hur kan man lyckas med det? Det är svårt, om inte omöjligt att få tillbaka alla pengarna om man inte gjort ett riktigt kap. Men du kan lyckas med att få tillbaka så mycket som möjligt genom att följa vissa steg. Vi ska i den här artikeln gå igenom steg för steg vad som behöver göras och titta lite närmare på dessa.

Var och när ska du sälja bilen?

När man ska sälja en begagnad bil så kan det vara bra att kolla upp var man ska lägga upp den och vad marknadsvärdet på bilen ligger på. Vad har bilar av samma bilmodell och årsmodeller sålts för på sistone? Är din bil i bättre eller sämre skick än dem som är till salu? Tänk igenom om det är en bra idé att sälja bilen just nu. Om det ligger uppe många av samma bilmodell precis just nu så kan det vara en bra idé att vänta lite med att lägga ut bilen för försäljning.

Detta är ett mycket viktigt steg då man inte vill sälja bilen allt för billigt bara för att det finns de som sålt den för mindre än marknadsvärdet. Men man vill heller inte lägga ut bilen allt för dyrt och aldrig få sålt den. Det är svårt att få sålt bilen för mer än vad man köpte den för, om den nu inte var i väldigt dåligt skick när den köptes och den sedan renoverades upp. I regel så tappar en bil mer och mer av sitt värde för varje år som går, och det är bara att acceptera. Men detta betyder inte att man ska acceptera att sälja den för mindre än den faktiskt är värd.

Undersök därför på hemsidor som exempelvis blocket och bytbil.se. Föredrar man tidningar så kan man kolla sin lokaltidning samt biltidningar som privatpersoner kan annonsera i. Man kan även använda sig av tjänster på nätet som hjälper till med prisuppskattning av begagnade bilar. Medan man gör detta så kan man också bestämma var man vill lägga ut sin bil. Det är sedan dags att förbereda sin bil för försäljning.

Förbered bilen för försäljning

När man ska sälja en begagnad bil så vill man försäkra sig om att allt ser så bra ut som möjligt. Det flesta köparna gör en del efterforskningar när de hittar en bil de är intresserade av. Därför vill man se till att de inte hittar något som gör att de tappar intresset och inte hör av sig. Man vill därför se till att alla papper finns på plats och att bilen servats hyfsat nyligen och även i allmänhet blivit väl omhändertagen. Se till att den hålls ren och snygg så att om någon vill komma och se på den så är den redo för inspektion. Bra säljargument är att bilen är nybesiktigad, har fräscha sommar och vinterdäck och ingen rost. Kan man fixa detta så höjs priset och ökar chansen för en snabb och smidig affär.

Beroende på bilens ålder så bör man även se till att inte köparen hittar sådant som har glömts bort och bör ha gjorts. Exempelvis sådant som bör göras efter ett visst antal mil eller år. Det är slitningsdelar som bör bytas. Har man nybesiktigad så bör sådant ha kollats men vissa saker ligger på ägarens bord. Exempelvis kamremsbyte, batteri och bromsar. Detta är sådant som köparen kommer att fråga om, samt kontrollera. Man bör därför säkerställa att man har bra svar. Är batteriet gammalt och kamremmen inte har bytts trots att bilen gått över 12 000 mil så är det en stor risk att köparen kommer dra sig ur affären. Det är nämligen få som vill börja sitt nya ägande genom att köpa ett dyrt nytt batteri eller göra ett kamremsbyte. Går köparen med på detta så kommer priset att behöva sänkas.

Ta bra foton

När bilen är ren och snygg så är det dags att ta ett snyggt foto. Helst sådana foton som visar bilen från den bästa sidan. Men man kan även behöva ta bilder på bilens imperfektioner. Man kan lägga upp även dessa foton alternativt bara nämna dessa i annonsen och säga att man skickar mer bilder vid intresse. Första fotot bör vara det bästa. Det är detta som kommer locka köparna till annonsen. En sådan bild bör inte ha några distraktioner i bakgrunden. En naturlig bakgrund som exempelvis fjäll, skog, hav eller bara en lång raksträcka i lantlig miljö kan göra bilen mer attraktiv. Har man inte denna möjligheten så kan man även bara ha en vägg i bakgrunden så att det ser så rent och snyggt ut i bakgrunden som möjligt. Fokuset bör vara på bilen, och inte på vad som händer i bakgrunden.

Ta foton från olika vinklar så att köparen kan få en tydlig bild av bilen.. Det kan även vara en bra idé att ta en bild så att interiören syns. Har bilen en liten kraftigare motor så kan det även vara roligt att ta en bild på den.

Skriv en bra annons

Annonsen bör vara fylld med information om bilen. Gärna i punktform då detta ger en tydlig och lättöverskådlig bild av bilen. Det finns dock en gräns då det blir för mycket. Försök därför skapa en tydlig annons med bra säljargument där det talas om vad som är bytt och fixat på bilen. Ni bör däremot fortfarande ha något att prata om när kunden ringer. Nämn gärna också hur den intresserade ska höra av sig. Om man har ett arbete som innebär att man inte kan svara i telefonen kan det även vara bra att nämna under vilka tider som köparen kan ringa.

Det är viktigt att inte försöka dölja om bilen har några fel. Det kan nämligen vara så att köparen kommer att behöva åka en bit för att kolla på bilen. Därför behöver köparen få veta de problem som bilen har. Om man väljer att inte nämna detta i annonsen så bör man därför berätta om problem som kan vara avgörande för köpet när någon intresserad hör av sig. Har man inte inkluderat bilder på detta i annonsen så kan det även vara bra att erbjuda sig att skicka bilder på problemet så att köparen kan bilda sig en uppfattning om problemet. Det finns nämligen inget mer irriterande än att åka flera mil för att kolla på en bil för att sedan få se att den exempelvis läcker olja eller har helt utslitna däck. Man bör därför vara en ärlig säljare och berätta sådana viktiga detaljer innan köparen tar sig tid för att komma och titta på bilen.

Sätt rätt pris

Prissättning är nog bland det viktigaste i en annons, men även sedan när den intresserade kommer för att kolla på bilen. Priset i annonsen bör gärna vara med prutmån. Det får dock heller inte vara för högt. Det är därför viktigt att först skaffa sig en bild över hur marknaden för just din bilmodell ser ut just nu. Prutmån är bra då det ökar chansen för en lyckad affär.

Köparen kommer mest säkert att försöka pruta. När man då låter köparen pruta så känner den sig nöjd och det är större chans att det faktiskt blir affär. Man bör dock såklart inte acceptera ett skambud. Skulle bilen av någon anledning inte säljas så snabbt som man hoppats på, så kan man också själv pruta ner priset. Detta betyder att man sänker priset och sedan skriver i annonsen ”prutat och klart”. Detta visar köparen att det verkligen är det priset som gäller och förhoppningsvis kommer det inte förkomma något försöka till att pruta och han har heller inte några förväntningar på att få pruta.

Dags för försäljning

När köparen anländer så lär han följa några klassiska steg. Förhoppningsvis så vet den intresserade redan om det mest om bilen och har nu anlänt för att undersöka bilen på plats och ta reda på om informationen är sann. Oftast så har han en lista med frågor som han önskar få besvarade på plats och kanske även få se svaren med sina egna ögon. Det är oftast med detta som man börjar. Det kan också hända att den intresserade har med sig en vän som har erfarenhet av bilköp och kanske även lite mer kunskap om bilar överlag. Den vännen kommer att försöka hitta alla eventuella dolda fel som kan finnas på bilen.

Efter frågorna kan det hända att de har med sig en ficklampa och börjar kryp under bilen för att försöka hitta rost och läckage då det är något som skulle kunna innebära dyra reparationer. De lär även kolla under huven att allt ser bra ut även där. Det är därför viktigt att oljenivån samt kylarvätskan är kontrollerade innan besöket. De lär även gå runt bilen för att leta efter rost i och runt hjulhusen samt på andra vanliga ställen där rostfläckar brukar börja dyka upp. Om modellen har några kända fel så lär de även undersöka om bilen har dessa. Förhoppningsvis blir de nöjda när de ser serviceboken som visar att bilen är servad regelbundet. Är kamremmen bytt eller några andra viktiga förslitningsdelar så bör man även kunna visa kvitton på detta. Batteriet är förhoppningsvis i nyskick. Reservhjulet vill de oftast också se att det är i gott skick. I bagaget bör det även finnas en varningstriangel samt annan nödvändig utrustning som bör följa med en bil. Är de nöjda med allt som nämnts hittills så bör det inte vara några problem att få sålt bilen. Men det återstår fortfarande det slutgiltiga provet.

När bilen har inspekterats färdigt så är det nämligen dags för provkörning. När de kör iväg så lär de kolla att klimatanläggningen fungerar som den ska, samt fönsterhissar och andra detaljer som kontrolleras innifrån. Men det absolut första som man bör kontrollera när man kör iväg med en bil för första gången är bromsarna. Är dessa nyligen bytta så finns det förhoppningsvis inget att oroa sig för. Troligtvis så lär de även lyssna efter konstiga ljud när de växlar, svänger samt accelerar. Det är därför bra att ta en tur och kontrollera detta innan spekulanterna kommer på besök. Om köparen är nöjd med besöket så är det nu bara att se till att få det pris som är bestämt.

Pappersarbetet

När priset är uppgjort och ni båda förhoppningsvis är nöjda så är det dags att göra pappersarbetet. Papperet som bör fyllas i är detsamma som ägarbeviset och när ni fyllt i allt så ska det postas till transportstyrelsen. Detta är en snabb och enkel process där ni fyller i era personuppifter och signerar att ni godkänner ägarbytet. Detta går också att göra väldigt snabbt och smidigt via transportstyrelsens app. Har man tillräckligt nya körkort så kan man nämligen skanna dessa och allt fylls i automatiskt och det är sedan bara att signera och trycka godkänt.

Se till att den nya ägaren får med sig alla papper och kvitton som har med bilen att göra. Kom också ihåg att bilen bör vara försäkrad av någon av er när köparen kör iväg, då det är olagligt att köra utan trafikförsäkring. Därför är det viktigt att informera den nya ägaren ifall försäkringen redan skulle vara uppsagd.

Trots att bilförsäljning kan låta som en lång och krånglig process så kan allt detta hända och göras under en enda dag. Det är egentligen väldigt naturliga steg, och har man en gång köpt en bil så bör det inte vara några som helst problem att sälja en bil. Känner man sig ändå osäker så kan man alltid be om stöd från en mer erfaren vän eller familjemedlem.